Η πρόληψη είναι λέξη άγνωστη και τώρα συσκέπτονται πάνω στα καμμένα

Η πρόληψη είναι λέξη άγνωστη και τώρα συσκέπτονται πάνω στα καμμένα

Η πρόληψη είναι λέξη άγνωστη και τώρα συσκέπτονται πάνω στα καμμένα 960 635 Γιαννόπουλος Παναγιώτης

Αμείλικτα ερωτήματα πλανώνται στα χείλη κάθε λογικού Έλληνα, για τη νέα τραγωδία που χτύπησε αλύπητα την χώρα μας.

Η πυρκαγιά ήταν πράγματι μια “Μεγάλη πυρκαγιά” με όλα τα επακόλουθα που γνωρίζουν οι αρμόδιοι της Πυροσβεστικής και ως τέτοια επιχείρησαν να την αντιμετωπίσουν.
Δεν έγινε, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, από την Πολιτική Προστασία, ορθή αρχική εκτίμηση της επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, ούτε εκτίμηση ρίσκου. Για αυτό δεν ελήφθη άμεσα απόφαση εκκένωσης της περιοχής, όπως προβλέπουν τα υφιστάμενα σχέδια. Δυστυχώς, κάθε καλοκαίρι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Η τραγωδία στην Αττική απέδειξε τόσο την ανικανότητα όσο και την αδιαφορία όλων των φορέων που έχουν την ευθύνη για τέτοια γεγονότα όπως η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και η περιφέρεια Αττικής. Δεν υπήρξε κανένας συντονισμός, καμία συνεργασία μεταξύ των φορέων, όλα έγιναν στην τύχη και με τεράστια καθυστέρηση.
Την κρίσιμη ώρα όλοι οι φορείς ήταν δυστυχώς απόντες, κανένας δεν έλαβε την κρίσιμη απόφαση της εκκένωσης της περιοχής και το μπαλάκι των ευθυνών αυτής της μη απόφασης μεταφέρεται από το δήμαρχο στην περιφερειάρχη και από εκεί στην υπηρεσία πολιτικής προστασίας και αντίστροφα, χωρίς αιδώ, χωρίς ίχνος ντροπής.

ΤΕΛΙΚΑ δεν βγάλαμε συμπεράσματα- διδάγματα από τη φονική πυρκαγιά του 2007, διότι ΔΥΣΤΥΧΩΣ η λέξη πρόληψη είναι άγνωστη στους υπεύθυνους και τώρα συσκέπτονται πάνω στα καμένα και στον πόνο των ανθρώπων, σε απευθείας σύνδεση με τηλεοπτικά μέσα. Συμπεριφορές πρωτόγνωρες και δράσεις, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Τα πιο θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν σε αυτή την απίστευτη τραγωδία. Θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα, να δούμε τις αιτίες και επιτέλους κάποτε να δούμε τους διαχρονικά αλλά και τους σημερινούς υπεύθυνους.

Όμως η σκέψη όλων μας αυτές τις ώρες είναι στους ανθρώπους που δοκιμάζονται ακόμη στα καταστροφικά πύρινα μέτωπα και στους ηρωικούς πιλότους και πυροσβέστες μας, στους εθελοντές πυροσβέστες, που κάνουν τα αδύνατα δυνατά, για να προστατέψουν ανθρώπους, περιουσίες και υποδομές.

Παναγιώτης Γιαννόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Καλαμάτας
Γεν.Χειρουργός Νοσοκομείου Καλαμάτας