Συνέντευξη στο messinialive.gr

Συνέντευξη στο messinialive.gr

Συνέντευξη στο messinialive.gr 1661 882 Γιαννόπουλος Παναγιώτης

Γιαννόπουλος: “Θα δούμε πολλά ευτράπελα με την απλή αναλογική”

 

Για την θητεία Νίκα, τις αυτοδιοικητικές εκλογές, την απλή αναλογική, τα προβλήματα στον χώρο της δημόσιας υγείας, αλλά και την ενδεχόμενη κάθοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή μίλησε στο MessiniaLive ο δημοτικός σύμβουλος και γιατρός Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Είστε δημοτικός σύμβουλος στην παράταξη Νίκα και πρώην αντιδήμαρχος, πως κρίνετε εσείς τη θητεία της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας;

Ο Δήμος Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια και μετά από τρεις θητείες του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα έχει απογειωθεί.
Έχει μπει για τα καλά σε τροχιά μεγάλης ανάπτυξης και αποτελεί πλέον τον κύριο πόλο έλξης για τουριστικές αποδράσεις.

Για Δήμο Καλαμάτας: “Ο Δήμος Καλαμάτας μετά από 3 θητείες Νίκα έχει απογειωθεί”

Νομίζω, αν ακολουθηθεί η ίδια διαδρομή και από την επόμενη δημοτική αρχή και επενδύοντας στον παραλιακό άξονα, μαρίνα στις τουριστικές επιχειρηματικές και ξενοδοχειακές επενδύσεις, αλλά και σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, θρησκευτικός, ιατρικός, ιστορικός, λαογραφικός και άλλους, πραγματικά θα μπορούμε να πούμε ότι σε πλάνο 15ετίας θα αποτελούμε τον κύριο προορισμό της Μεσογείου. Δεν μας λείπει τίποτα.

Για απλή αναλογική: “Θα δούμε πολλά ευτράπελα”

Πως βλέπετε τις πολλές υποψηφιότητες για τον Δήμο Καλαμάτας; Έχουμε ήδη φτάσει στους 11 υποψήφιους δημάρχους και έπονται και άλλοι.

Δυστυχώς, ο εκλογικός νόμος για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με την απλή αναλογική ίσως αποτελεί την πιο σημαντική τροχοπέδη για την επόμενη δημοτική αρχή, η οποία θα είναι ένα μίγμα ατόμων από τρεις-τέσσερις συνδυασμούς, που μπορεί προεκλογικά να μιλάνε για εντελώς διαφορετικά πράγματα, αλλά μετεκλογικά θα πρέπει να συνεννοηθούν και να αποφασίζουν για τα σοβαρά θέματα που θα προκύπτουν μαζί.
Φαινόμενο που, δυστυχώς, δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της πολιτικής μας ζωής.

Νομίζω ότι το να έχεις μία άποψη για κάποια μικρά ή μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας είναι κάτι θετικό, αλλά από αυτό μέχρι να θες να γίνεις δήμαρχος στην Καλαμάτα και να βάζεις υποψηφιότητα με συνδυασμό, νομίζω είναι κάτι πολύ διαφορετικό και αυτό είναι αποτέλεσμα του εκλογικού νόμου.

Πάντως, αν οι εκλογές γίνουν με απλή αναλογική για την αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού θα δούμε πολλά ευτράπελα στην επόμενη θητεία τους.

Θα συμμετέχετε σε κάποιο από τα σχήματα που διαμορφώνονται ή θα επιδιώξετε κάθοδο στις εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος-μιας και έχει ήδη ακουστεί το όνομά σας.

Όσον αφορά τη συμμετοχή μου σε κάποιο σχήμα ή τη δημιουργία κάποιου άλλου Δημοτικού σχήματος, έχω από νωρίς ξεκαθαρίσει, πως δεν αποτελεί για μένα προτεραιότητα αυτή τη στιγμή.

Δηλώνετε “παρών” στα πολιτικά δρώμενα. Σας ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή; Θα σας δούμε στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας;

Δηλώνω παρών στα πολιτικά δρώμενα στις διάφορες φάσεις της ζωής μου από πολύ μικρός να θυμίσω ότι από τα σχολικά μου χρόνια ήμουν ενεργό μέλος της ΜΑ.ΚΙ. Αργότερα, στα φοιτητικά μου χρόνια στην Ιταλία ήμουν ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της ΔΑΠ Ρώμης με έγκριση και συνεννόηση του τότε προέδρου και πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και βέβαια τα τελευταία 11 χρόνια με την επιστροφή μου στην αγαπημένη μου Καλαμάτα έχω εκλεγεί πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Ήμουν υπεύθυνος του τομέα Υγείας της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Καλαμάτας και πρόσφατα εκλεγμένος αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Η απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για στελέχωση των ψηφοδελτίων από τους ενεργούς κοινωνικά πολίτες, από ανθρώπους που έχουν κολλήσει ένσημα σε εργασία και είναι κοινωνικά αποδεκτοί, μόνο σύμφωνο με βρίσκει.

Επιτέλους και μετά από πολλά χρόνια οι πολίτες αναζητούν πολιτικούς με ήθος, συγκροτημένο πολιτικό λόγο, με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, εργατικούς και με γνώση των προβλημάτων. Ανθρώπους που μπορούν να κινητοποιήσουν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και να επιτύχουν ευρείες συναινέσεις, γιατί είμαστε όλοι χρήσιμοι.

Επιλέξατε να είστε γιατρός σε Δημόσιο Νοσοκομείο και πρόσφατα εκλεγήκατε αντιπρόεδρος στον Ιατρικό Μεσσηνίας και μέλος στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Βιώνετε καθημερινά εκ των έσω τα προβλήματα στην υγεία και περίθαλψη των πολιτών.
Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα στον χώρο και τι πρέπει να βελτιωθεί; Που υστερούμε ακόμα; Θεωρείτε ότι έχουν γίνει βήματα βελτίωσης την τελευταία τριετία στον χώρο της υγείας από την Κυβέρνηση;

Είναι επιλογή μου να υπηρετώ τη δημόσια υγεία, όσο δύσκολη και αν είναι αυτή η καθημερινότητα στα νοσοκομεία μας, τόσο για μένα όσο και για τους υπόλοιπους συναδέλφους μου. Δυστυχώς, η πλήρης απουσία της Πρωτοβάθμιας υγείας και η απαξίωση των Κέντρων Υγείας, έχει προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στα Νοσοκομεία, που θα έπρεπε να ασχολούνται με τη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση των Νοσοκομείων, την εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων, αφού βρίσκονται νοσηλευτές σε βάρδιες να τους αντιστοιχούν 15 και 20 ασθενείς σε κλινικές που δεν εφημερεύουν πολλές φορές, και βέβαια το χειρότερο από όλα, η κακή παροχή υγείας στους πολίτες.
Δεν θεωρώ πως στο κατώφλι του 2019 μπορούμε να ανακαλύψουμε καινοτομίες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Υπάρχουν χώρες και συστήματα υγείας που δουλεύουν και απλά πρέπει να αντιγράψουμε ένα τέτοιο σύστημα.
Με τους νέους δρόμους που έχουν παραδοθεί τα τελευταία χρόνια, σε όλο το εθνικό δίκτυο απαιτείται αναδιοργάνωση του χάρτη υγείας της χώρας άμεσα με χρήση μονάδων του ΕΚΑΒ και πιθανό κλείσιμο κάποιων μονάδων με ταυτόχρονη ανάπτυξη των γειτονικών τους για εξοικονόμηση χρημάτων και αναβάθμιση της ποιότητας υγείας.

Οι όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης για τη δημιουργία της πρωτοβάθμιας υγείας είναι μέχρι τώρα σε λάθος κατεύθυνση και σε νεογνικό στάδιο, και μόνο πανικό και ανασφάλεια έχει φέρει στους πολίτες.

Η δημιουργία των ΤΟΜΥ που ακόμα δεν έχουν εξοπλιστεί και είναι μη λειτουργικά, βασίζονται σε Ευρωπαϊκά προγράμματα που ακόμα δεν υπάρχει σχέδιο λειτουργίας τους, μετά τη λήξη της χρηματοδότησης το 2021.
Μην ξεχνάμε ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι στο τέταρτο έτος της και δεν χωρούν δικαιολογίες πλέον για άγνοια των προβλημάτων.
Έχει χαθεί πλέον το ηθικό πλεονέκτημα της πρώτης φοράς αριστερά και ο κόσμος στις επόμενες εθνικές εκλογές θα πρέπει να αποφασίσει, αν θα εμπιστευτεί για τρίτη φορά τον Τσίπρα ή θα δώσει εντολή διακυβέρνησης για πρώτη φορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τι πρέπει να κάνουμε ως χώρα για να ανασυγκροτηθούμε; Σε ποιους τομείς πρέπει να εστιάσουμε πρωτίστως;

Αλλαγή και καλύτερες υπηρεσίες στην υγεία και στην παιδεία πρέπει να μπουν οι βάσεις για αλλαγή στις συνθήκες επιχειρηματικότητας με μείωση ΦΠΑ και έμμεσων φόρων για άνθηση των επενδύσεων.
Αυτό θα φέρει νέες δουλειές, καλύτερα αμειβόμενες.
Μην ξεχνάμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν, για να είμαστε πιο ασφαλείς, τόσο στις γειτονιές όσο και στα σύνορα μας.
Άμεση διευθέτηση των παράνομων μεταναστών με επιστροφή τους στις πατρίδες τους, όπου πλέον οι πόλεμοι έχουν τελειώσει.
Πρωταρχικός στόχος της επόμενης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να είναι να φτιαχτούν οι κατάλληλες συνθήκες για επιστροφή όλων των χιλιάδων νέων επιστημόνων που τα τελευταία χρόνια των μνημονίων αναγκάστηκαν να φύγουν με τις οικογένειές τους για καλύτερες συνθήκες ζωής στο εξωτερικό.
Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, θα πρέπει να επιτευχθούν νέες συμμαχίες και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες όπως η δική μας, που πρέπει να βγουν μπροστά και να υπενθυμίσουν τις ανθρώπινες αξίες και τις ιστορικές καταβολές της Ευρώπης του διαφωτισμού και των γραμμάτων.

Συμμετείχατε στο 12ο Συνέδριο της ΝΔ, ως στέλεχος της παράταξης. Τι εισπράξατε από το κλίμα εκεί;

Συμμετείχα σε ακόμα ένα συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ως σύνεδρος. Αυτό ήταν το τελευταίο πριν τις εθνικές εκλογές του 2019 και την επάνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία.
Το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό και βέβαια είχε την απαραίτητη ενότητα και ομοψυχία.
Ο κόσμος ανταποκρίνεται καθημερινά στο κάλεσμα του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη για εθνική πανστρατιά, με σκοπό να έρθει όχι απλά μία επικράτηση, αλλά μία μεγάλη νίκη με αυτοδυναμία, που θα επιτρέψουν στην επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να κάνει πράξη τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Και βέβαια και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, για να αποφευχθεί η ακυβερνησία και η αναστάτωση στην πολιτική ζωή του τόπου με την απλή αναλογική που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Συνέντευξη στους: Μαίρη Περδικέα-Θανάση Πουλόπουλο